Maak je geen zorgen…

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want er is zoveel waar je je druk over kunt maken. In je privésituatie of werk. In deze tijd van krimp zal menig zorgprofessional denken: Hoe komt het met onze organisatie, gaat die reorganisatie straks echt door? Hoe komt het dan met de kwaliteit van de zorg? En wat betreft mezelf; staat mijn baan op het spel? Krijg ik een outplacementtraject of is er geen geld voor een sociaal plan? Vind ik wel nieuw werk in deze tijd? Hoelang krijg ik een uitkering? Voor je het weet zit je tot over de oren in de zorgen over zaken waar je geen invloed op hebt. En dat voelt heel ongemakkelijk en zuigt vaak veel energie weg, zodat er weinig overblijft voor zaken waar je wel invloed op hebt.
Hieronder zie je twee keer een afbeelding van de Cirkel van Invloed van Stephen Covey. Ken je die? De buitenste cirkel is die van betrokkenheid. Daar zit alles in waar jij je druk en zorgen over maakt. De binnenste cirkel is die van invloed. Je begrijpt wel dat wanneer de buitenste cirkel heel vol is, dit ten koste gaat van de cirkel van invloed, die wordt kleiner. Je bent passief in plaats van actief.

Cirkel-van-invloed1
“Waar heb je in de hierboven geschetste situatie dan wel invloed op?” hoor ik je denken. Waarschijnlijk heb jij geen invloed op het wel of niet doorgaan van de reorganisatie, maar je hebt bijvoorbeeld wel invloed op het proces. Vraag aan je leidinggevende of hij of zij jullie goed op de hoogte wil houden over de situatie. Zodat je weet wanneer je nieuws kunt verwachten. Dan kun je het voor nu even loslaten. En stel dat je je baan inderdaad verliest, dan kun je je nu alvast richten op een actueel CV. Zorgen dat die er tiptop uitziet. Of je praat er eens over met een loopbaanadviseur; er zit er zeker een binnen je eigen organisatie.

Dit is maar een klein voorbeeld, uit een willekeurig leven, maar wel actueel. Een klein voorbeeld met grote impact. Deze impact (wat doet dit probleem met jou?) zal verschillen door de manier hoe je met je de situatie om zult gaan. Makkelijk? Nee, dat zeker niet. Toch heb je soms op meer invloed dan je denkt. De volgende tekening helpt je hierbij.

heb je een probleem

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *