Kleine kerstgedachte met grote gevolgen

En ineens is het alweer bijna kerst. En lees je over bezinning. Over meer warmte en dat het roer om moet. Er gebeuren afschuwelijke dingen in de wereld, hoe kunnen we het tij keren? Kunnen we het tij keren? Vragen die niet zo snel te beantwoorden zijn. Of toch wel?

Waar zitten de sleutels om het tij te keren? Je hoeft niet ver te zoeken en kunt bij jezelf beginnen en niet wachten op de ander. Begin met iets kleins. Ik doe iets voor jou en ik hoef er niets voor terug. Wat volgens mij ook helpt is dat we niet altijd overal iets van hoeven te vinden. Oordeelloos met elkaar communiceren. Want wanneer je vooral met je eigen mening bezig bent, ben je met jezelf bezig en niet met de ander. Natuurlijk lukt het niet altijd, zeker niet wanneer je ergens persoonlijk bij betrokken bent. Maar het mooie is, je kunt altijd weer opnieuw beginnen. Weer opnieuw beginnen met nieuwsgierig naar de ander zijn in plaats van met “ik vind…”

Ik denk dat het kan. Nee, ik ben ervan overtuigd dat het roer om kan. Ik zie het tijdens trainingen gebeuren. Deelnemers die oprecht willen verbeteren. Die alles op alles zetten voor die ene bewoner. Voor die ene collega.

Er gebeuren mooie dingen in de wereld. Zie jij ze ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *